VINYL PLACE

БЕЗКОШТОВНА ДОСТАВКА ПО УКРАЇНІ ПРИ ЗАМОВЛЕННІ 2-Х ТА БІЛЬШЕ ПЛАТІВОК! +380 (98) 997 87 78 УКРАЇНА, М. КИЇВ

 +380 (98) 997 87 78 УКРАЇНА, М. КИЇВ

Igor Yalivec

Ігор Ялівець – багаторічний учасник дніпровських експериментальних дуетів Gamardah Fungus та Submatukana, на рахунку яких численні концерти Україною та більше десятка альбомів, виданих укранськими та світовими лейблами. Нещодавно, незважаючи на свою зайнятість у гуртах, музикант вирішив також розпочати сольну кар’єру. Still Life – його дебютний альбом, який він видає 21 вересня 2021 року на канадському лейблі Polar Seas Recordings. Альбом вийде у форматі лімітованого до 100 копій 12-дюймового прозорого вінілу. Наразі в Україні для придбання онлайн платівки із цим альбомом доступні лише в нашому магазині.

Із нагоди виходу альбому ми поспілкувалися з Ігорем та попросили його розповісти трошки детальніше про свій власний альбом, натхнення до нього, а також попросили його виділити п’ять улюблених альбомів на вінілі. Тому далі надаємо слово музиканту.

Після 20 років створення музики у різних гуртах, кількох сотень концертів і вивчення теорії, історії та музичної імпровізації, минулого року я, нарешті, вирішив записати сольний альбом.

Із самого початку я розумів, що записувати його буду за допомогою лише одного інструменту – модульного синтезатора, який став мені другом і головним помічником в останні кілька років. Тому і альбом хотілося зробити максимально простим для пересічного, навіть не підготовленого до складної музики слухача, але цікавим і для досвідченого меломана.

Крім того, я завжди намагаюсь створювати таку музику, яку б я сам із задоволенням хотів би слухати. А слухаю я останнім часом академічну класику і електронну музику, яка створюється на таких самих модульних синтезаторах систем Eurorack і Buchla. Тому мені захотілося об’єднати ці дві складові і подивитися, куди мене приведе цей шлях.

Альбом я записував у 2020 році і головним супутником мого натхнення в той час була дика природа, флора і фауна лісів далеко за моїм рідним містом, в яких я проводив багато часу, блукаючи в хащах або просто лежачи на траві і слухаючи вітер, річку або «мебльовану музику» Еріка Саті в своєму плеєрі.

Цей повільний темп життя, споглядання навколишнього світу, роздуми і атмосфера повного возз’єднання з природою не могли не вплинути на мою музику. Так і народився альбом Still Life, жанр якого я особисто для себе визначаю як pillow music – музика, яку приємно послухати вдома лежачи на дивані серед подушок, або за містом на природі, перед чи після медитацій і чайних церемоній.

Технічно він створений за допомогою генеративних алгоритмів модульного синтезатора, з використанням гранулярного синтезу і на тлі моєї великої любові до мінімалізму і прийомів остинато в класичній музиці. Також я додав туди трохи польових записів, які зробив під час мого ретриту за містом. Але зовсім не хочеться вдаватися в технічні подробиці цієї музики, бо для мене вона в першу чергу про відчуття, перцепцію, про любов до життя, природи і до навколишнього світу.

Кожен трек я назвав окремою рослиною, яку легко можна знайти за містом майже в будь-якому куточку України: лілія, айстра, мак, ірис, ромашка і т. ін. Всі разом вони утворюють своєрідний музичний натюрморт – так і називається мій альбом – Still Life. Крім того, ці слова окремо можна трактувати як застигле, нерухоме життя, що так само добре характеризує ту атмосферу, в якій я знаходився під час написання альбому, і яку намагався передати в ньому. Хочеться сподіватися, що в мене вийшло.

Також для сайту VINYL PLACE хочу згадати 5 платівок, які я часто слухаю останні кілька років і які дуже люблю. Думаю, вони цілком можуть стати гарною компанією для прослуховування разом з моїм сольним альбомом.

5 улюблених альбомів на вінілі

Pascal Rogé – Eric Satie: 3 Gymnopédies & Other Piano Works [1984, Decca]

Чудове виконання Паскаля Роже «мебльованої музики» одного з найнеординарніших композиторів і особистостей ХХ сторіччя Еріка Саті. Ексцентричний французький композитор і піаніст, один з реформаторів європейської музики першої чверті XX століття, інтроверт та експериментатор. Один з моїх улюблених новітніх композиторів. До цієї платівки увійшли його найбільш відомі gymnopédies і gnossiennes, тож вона пасуватиме найширшому загалу слухачів. Мінімалізм у повній його красі.

Coil – The Ape Of Naples / The New Backwards LP Box Set [2016, Important Records]

Шикарно зроблений бокс сет з двох останніх офіційних альбомів гурту, який я люблю вже понад 20 років. Це не найбільш знакові їхні альбоми, але саме до них я повертаюся зараз найчастіше. Деякі з цих записів були знайдені та відтворені вже після смерті одного з засновників – Джона Беланса. А згодом, через кілька років помер і другий – Пітер Крістоферсон. Але їхня потойбічно-фантастична музика, приголомшливі тексти і цікаві композиційні ходи знаходять відгук в моїй душі і сьогодні. Гурт, який я можу слухати в будь-якому стані і настрої, і про який можу розповідати годинами. Але краще послухати.

Kim Kashkashian, Sarah Rothenberg, Steven Schick, Houston Chamber Choir, Robert Simpson play Morton Feldman / Erik Satie / John Cage – Rothko Chapel [2015, ECM]

Тут складно щось коментувати. Професійні музиканти грають твори моїх улюблених новітніх композиторів і все це видано на прекрасному німецькому лейблі ЕСМ в гарній якості. Все ідеально. Особливої уваги заслуговує виконання твору Мортона Фелдмана, який дуже складно знайти на вінілі.

Fennesz – Venice [2014, Re-issue, Touch]

Вперше цей альбом було видано у 2004 році лише на компакт дисках і тоді саме завдяки йому я остаточно закохався в музику, яку прийнято вважати ембієнтом, що б це не означало. Через десять років цей запис став культовим, а цифрова деформація звуків електрогітари стала візитною карткою Кріштіана. Це, мабуть, найромантичніший дісторшн, який колись був записаний людиною. У 2014 альбом перевидали на платівках і правильно зробили.

Taylor Deupree & Marcus Fischer – Lowlands [2017, IIKKI]

Одна з моїх улюблених платівок за останні 10 років. Тендітна, красива і некваплива акустична гітара Маркуса Фішера, багато разів перезаписана на бобіни, потопає і сплітається з магічними звуковими пасажами синтезаторів Тейлора Дюпрі. Фантастична, максимально тепла, аналогова і майже інтимна музика, яка стала саундтреком фотоподорожі Естер Вонплон до Шпіцбергену у 2016 році. Платівка продається разом з фантастично красивою фотокнигою Естер.

Купити вініл Igor YalivecStill Life ви можете онлайн у нашому магазині за посиланням або безпосередньо на концертах музиканта. Щоб слідкувати за його творчістю не забудьте підписатися на його соцмережі:

Bandcamphttps://yalivec.bandcamp.com
YouTubehttps://www.youtube.com/yalivec
Facebookhttps://www.facebook.com/yalivec

Instagram https://www.instagram.com/yalivec

Також рекомендуємо вам переглянути добірки платівок, що є в нас у наявності у жанрах ambient та modern classical. Усі замовлення обробляються протягом доби. Купити вінілові платівки онлайн можна зручно та швидко, скориставшись нашим каталогом, у якому є пошук по виконавцям, жанрам, лейблам та рокам видань. Приємного вам прослуховування!